Opdrachtomschrijving
Gedegen adviesopdracht (businessplan) voor directie Sport en Bos met daarin onderzocht diverse scenario's en een verdieping op de drie onderdelen personeel, financiën en organisatie in het kader van een mogelijke overname van een sportaccommodatie naar de gemeente. Opstellen van een implementatieplan (mogelijke stappen met fasering om de gewenste richting te realiseren).
De kandidaat is in staat om op korte termijn een gedegen analyse te maken en scherp te krijgen wat nodig is. De kandidaat beschikt over voldoende omgevingsbewustzijn en overtuigingskracht om de analyse daadwerkelijk om te zetten in resultaten en hier de betrokken partij in mee te nemen. Daarnaast beschikt de kandidaat over ervaring binnen organisaties die cruciale ontwikkelingen moeten doormaken, en is de kandidaat goed in het managen van de verandering en gedrag van personeel, partners en andere partijen.
Werkzaamheden
De mogelijke overname van de betreffende sportaccommodatie naar de gemeente is al verkend door beide partijen en er ligt een eerste rapportage. De project- en procesmanager dient deze rapportage verder te vertalen naar een onafhankelijk en overzichtelijk inzicht en advies voor de directie Sport & Bos.
Aan de project- en procesmanager wordt gevraagd om dit inzicht en advies te completeren met één voorkeursadvies inclusief;
- Een businessplan, welke is afgestemd met managers vanuit de gemeentelijke organisatie alsmede het management van de betreffende sportaccomodatie
- Een implementatieplan met daarin benodigde vervolgstappen en fasering om de gewenste richting te realiseren
Tevens wordt van de project- en procesmanager verwacht om o.a. de volgende onderdelen mee te nemen in het advies en per thema ook handelingsperspectief in beeld te brengen:
Financieel prognose van de exploitatie en welke afwegingen hierin belangrijk zijnContracten t.a.v. huurders, leveranciers/onderhoudsbedrijven, interne contracten, vaststellingsovereenkomsten. Welke afspraken zijn er, tijdsperiode, financiële consequenties, risico's en knelpunten bij deze contractenKnelpunten/risico's t.a.v. de organisatie, bedrijfsvoering (o.a. afweging en advies over mogelijke programmering en openingstijden, uitbaten van de Horeca) en behorende rechten/plichten, personeel (ook ten aanzien van inhuur)De zachte kant van het verhaal: Het goed stroomlijnen van communicatie tussen directie Sport & Bos, de accommodatie en het betrokken personeel. De project- en procesmanager neemt een actieve rol aan in het faciliteren en het organiseren van zaken die 'op de zachte kant' aandacht behoeven
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit vijf clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurscommissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie, Interne Dienstverlening en Stadsbeheer bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op:
https://www.amsterdam.nl/
De opdrachtgever(s)
De directie Sport en Bos is het centrale orgaan binnen de gemeente Amsterdam waarbinnen de gemeentelijke organisatie van de sport en het Amsterdamse Bos is ondergebracht. De organisatie richt zich op het faciliteren, stimuleren en initiëren van zowel laagdrempelige sport als topsportactiviteiten en draagt zorg voor goede randvoorwaarden zoals veilige, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige sportvoorzieningen. In de sportstimuleringsprogramma's is er extra aandacht voor jeugd, ouderen, mensen met een beperking en andere kwetsbare Amsterdammers.
Het Amsterdamse Bos is een aparte organisatorische entiteit binnen de directie Sport en Bos. Het levert als uniek, betekenisvol, groen stadsbos een groen podium voor een gezond en actief leven van Amsterdammers en bezoekers van elders.
Sport en Bos werkt voor zowel het college als voor de bestuurscommissies. Zij zijn de belangrijkste stakeholders vanuit de stedelijke sportdoelen en het gebiedsgericht werken.
De directie Sport en Bos bestaat uit 6 afdelingen: afdeling Sporthallen en- parken, -Zwembaden, -Sportstimulering, - Sportpunt, - Sportbeleid en Ontwikkeling, Amsterdamse Bos en de staf. Totaal 350 medewerkers in dienst.